Wandelen en fietsen in Opwijk

In Hof ten Hemelrijk vertrekken verschillende bewegwijzerde wandelingen:

De Kersenwandeling kreeg haar naam van de lokale vereniging de Sint-Pietersgilde. Deze wandeling illustreert het rijke verleden van Mazenzele en het Pajottenland als kersen- en fruitstreek. De afstand van deze wandeling bedraagt 5 km.

Wil je wandelen in een ecologisch waardevol oud bos? Dan is Kravaalbos zeker iets voor jou. Gekenmerkt door een kleurrijke voorjaarsflora ligt het centraal in het mooie, zacht glooiende landschap tussen Aalst, Asse en Opwijk. Hier ontspringen de beken die zich zo lieflijk door het landschap slingeren. Deze wandeling voert je door het boeiende en afwisselende landschap in en rond het Kravaalbos, langs bijzondere locaties waar je getuige kan zijn van het rijke verleden van de streek, het landschap en de natuur in ontwikkeling. Genieten dus!

Wandelen in een prachtig natuurgebied? Het natuurgebied/wachtbekken Heistergem op het grondgebied van Buggenhout, Lebbeke en Opwijk is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Ontdek de 2,2 km lange wandelroute in de brochure 'Welkom in Heistergem'.

Leirekensroute is een fiets- en wandelpad dat door Opwijk loopt op een oude spoorwegbedding, het verbindt Aalst met Londerzeel.

Op zoek naar een route die volledig toegankelijk is met de rolstoel? Dan is de rolstoelwandeling beslist iets voor jou. Deze wandeling van 4 km is volledig bewegwijzerd en gaat langs de 2 woonzorgcentra van Opwijk centrum.

Fietsen en lekkere streekproducten combineren? Ontdek dan de routes van (H)eerlijk Lokaal:

Deze routes brengen je langs verkopers van lokaal geteelde en streekproducten in Aalst en Opwijk en maken deel uit van drie fiets- en wandellussen uit de brochure (H)eerlijk Lokaal. De brochure en website www.heerlijklokaal.be verzamelen hoeveproducenten, imkers, lokale brouwerijen (die brouwen met Belgische hop) en initiatieven die via voedselpakketten korte keten producten aan de man brengen. Je krijgt een duidelijk overzicht van welke producten je waar kan vinden.

Sport en cultuur combineren? Ook dat kan! Onder de naam Kunstenparcours heeft de gemeente Opwijk, het Gemeenschapscentrum en de Adviescommissie Cultuur en Toerisme een reeks kunstwerken geplaatst die verbonden zijn door een route.​

Alle routebeschrijvingen en kaartjes vind je bij docs.

Meer informatie: raadpleeg de site van Toerisme Vlaams-Brabant, ontdek de prachtige vergezichten van de Brabantse kouters via de website van Regionaal Landschap Groene Corridor, of bekijk welke waardevolle gebouwen Opwijk rijk is via de database van Onroerend Erfgoed.